Voorkom financiële pijn en regel je arbeidsongeschiktheidsverzekering
Een slimme zzp’er kijkt verder dan zijn neus lang is. Want wat als je door ziekte of een ongeval voor lange tijd uit de running bent, of arbeidsongeschikt wordt? Dan is er geen vangnet als je niets geregeld hebt. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voorkom je een hoop financiële ellende en blijf je zorgeloos ondernemen.
Je hebt zelf invloed op de hoogte van je AOV-premie
Een AOV voor zzp’ers is op dit moment nog niet wettelijk verplicht. Dat betekent simpel gezegd dat je als zelfstandig ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Een korte periode zonder werkinkomsten kun je misschien nog wel opvangen met je spaargeld, maar bij blijvende arbeidsongeschiktheid zit je in de problemen. Dan moet in het slechtste geval de periode tot de AOW-datum worden overbrugd. Dat risico kan oplopen tot honderdduizenden euro’s.
Eigen schuld, dikke bult? Misschien denk je dat je niets overkomt als je voorzichtig bent. Dan ben je niet de enige. Momenteel heeft nog geen 40% van de zzp’ers een AOV, blijkt uit cijfers van het CBS. Een meerderheid van de zzp’ers wil wel een AOV, maar een van de redenen om het niet te doen is de vaak hoge premie die hiervoor wordt gevraagd. Maar wist je dat je zelf invloed op de hoogte van de AOV-premie hebt? Lees de blog AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen en bespaar verantwoord op jouw AOV.
Bijkomend voordeel: de AOV-premie is volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting in Box 1. In je belastingaangifte trek je de premies af als 'uitgave voor andere inkomensvoorzieningen'. Op het moment dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering tot uitkering komt, wordt dit gezien als vervangend inkomen. En daarmee regulier belast.
Wacht niet op de verplichte AOV
In het pensioenakkoord van de vakbonden en het kabinet zijn afspraken gemaakt over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Op zijn vroegst met ingang van 2024. Hoe dit eruit gaat zien in de praktijk, is op dit moment nog onduidelijk.
Als alternatief voor de verplichte AOV kun je straks ook kiezen voor een verzekering die inhoudelijk minimaal gelijk is aan de verplichte verzekering.
Het is niet verstandig om te wachten met het afsluiten van een AOV tot de invoering van de verplichte AOV een feit is. Je kunt namelijk nu nog je eigen keuzes maken. Dan heb je zelf onder controle wat de hoogte van je premie en je uitkering wordt. En kun je zelf inschatten en bepalen hoe lang je een uitkering wilt of zonder uitkering kan rondkomen.
En niet in de laatste plaats: je loopt in de tussentijd niet het risico om arbeidsongeschikt te raken, zonder dat je daarvoor verzekerd bent!
Relatief kleine investering voor grote mate van financiële zekerheid
Het is daarom slim om als zzp’er nu al iets te regelen. Voor de meest uitgebreide AOV ben je gemiddeld twee tot drie declarabele uren per maand aan het werk. Dat is een relatief kleine investering voor een grote mate van financiële zekerheid.
Jouw leeftijd en beroep zijn van invloed op de hoogte van de premie. Daarnaast heb je zelf invloed op de volgende premiefactoren:
- Het deel van je inkomen dat je verzekert (het verzekerd bedrag).
- Vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid je een uitkering wilt krijgen.
- Hoe de verzekeraar jouw arbeidsongeschiktheid beoordeelt.
- Wanneer je uitkering begint en tot wanneer deze doorloopt.
- Of je wel of geen stijgende uitkering wenst.
- Of je alleen arbeidsongeschiktheid door een ongeval wilt verzekeren.
Regel jouw vangnet bij arbeidsongeschiktheid om zorgeloos te ondernemen
Arbeidsongeschiktheid, daar wil je als zzp’er liever niet over nadenken. Maar het loont toch om dat even te doen. Word gratis lid van ZZPZorgeloos en kom erachter welke opties voor zzp’ers aantrekkelijk zijn. Tevens kun je gebruikmaken van de gratis downloads Wat als je ziek wordt of arbeidsongeschikt? en Tien tips: gezond ondernemen doe je zo! Zorg nu voor jouw financiële vangnet bij arbeidsongeschiktheid om zorgeloos te ondernemen!